GroenLinks

[ Start ] [ Contact ] [ Sitemap ] [Zoeken]

 

Odyssee Reisgidsen

Monarchie & Republiek 

Herman Gorter

GroenLinks

Een Ander Nederland

Gepubliceerde artikelen

Dualisme

Zuidelijke Kaukasus

Dinsdagboek

Eerste Kamer

Raad van Europa

Emancipatiemachine

Stappen door de Nieuwe Stad

PSP

Reisverslagen

BMC

 

 

    

Dossier GroenLinks

In GroenLinks heb ik vanaf de oprichting in 1989 verschillende functies gehad. Partijvoorzitter, gemeenteraadslid, Eerste Kamerlid. Nu ben ik 'papieren lid', zij het tijd bij wijle, actief.

 

Artikelen over de koers van GroenLinks

Af en toe kan ik me niet bedwingen en schrijf ik een (bezorgd) artikel over de koers van GroenLinks. Deze kun je hier vinden.

Nieuwe Kritisch GroenLinks (2021-?)

In 2021 werd een divers samengestelde groep jongeren actief, omdat zij zich zorgen maakte over de koers van de partij. GroenLinks moest groener, linker, diverser en dynamischer worden. Met een knipoog naar het verleden tooide zij zich met de naam Nieuw Kritisch GroenLinks (NKGL). Ik werd daarin, samen met enige 'oude rotten', actief. NKGL bracht ook een manifest uit, belegde bijeenkomsten en was met (deels aangenomen) moties actief op het congres, die echter nauwelijks werden uitgevoerd. De stappen op weg naar een fusie met de PvdA werden kritisch begeleid, maar de eroderende democratie binnen GroenLinks leidde ertoe dat NKGL de pauzeknop indrukte.

 

 

Kritisch GroenLinks (2007- heden)

Vanaf 2007 ben ik actief in Kritisch GroenLinks (KGL), een groep Groenlinksers die zich zorgen maakt over koers, imago en partijcultuur van GroenLinks. De start van KGL vond in april 2007 plaats met een manifest, waarin deze zorgen werden onderbouwd. Dit manifest vond veel weerklank in de partij en had een forse invloed op het 'Toekomstdebat' dat in de partij werd gevoerd. Maar het papier is geduldig. In de praktijk bleek met name de Tweede Kamerfractie, daarin slaafs gefaciliteerd door het partijbestuur en het Wetenschappelijk Bureau, zich weinig aan te trekken van de breed gesteunde kritiek. Zoals blijkt uit de liberale sociaal-economische koers, de omstreden steun aan de missie in Kunduz en de onvaste koers m.b.t. linkse samenwerking. Klik hier voor het manifest.

Eerste Kamer (1999-2007)

Voor mijn bijdragen aan debatten, inbreng in de voorbereiding van wetten, geschreven artikelen, columns enz. ga naar: Eerste Kamer.

Gemeenteraadsfractie GroenLinks Amsterdam (1990-1994)

Ik was tussen 1990-1994 fractievoorzitter van GroenLinks in de Amsterdamse Gemeenteraad; GroenLinks vormde in deze periode met PvdA, VVD en D66 het college van Burgemeester en Wethouders. 

Nog twee digitale herinneringen uit deze periode:

* De groei van Ruigoord

Nota van de raadsleden L. Platvoet, B. Holvast en C. Hulsman (Groen Links) dd 16 oktober 1991

* Algemene Politieke Beschouwingen 1993

 
Beginperiode GroenLinks (1989-1990)

Ik was een van de onderhandelaars die de geboorte van GroenLinks in 1989 mogelijk maakte en was tussen juni 1989 en november 1990 de eerste voorzitter van GroenLinks

groenlinks.JPG (13855 bytes)

* Onderhandelen, onderhandelen, onderhandelen...

Dagboek  over de onderhandelingen die GroenLinks tot stand brachten, gepubliceerd in De Helling, najaar 1989

Vandaag begint onze toekomst

Openingstoespraak op het Eerste Groen Links Congres, 24 november 1990 te Den Haag

 

Klik hier voor de website van GroenLinks.