Dinsdagboek / Leo Platvoet

[ Start ] [ Contact ] [ Sitemap ] [Zoeken]

 

Odyssee Reisgidsen

Monarchie & Republiek 

Herman Gorter

GroenLinks

Een Ander Nederland

Gepubliceerde artikelen

Dualisme

Zuidelijke Kaukasus

Dinsdagboek

Eerste Kamer

Raad van Europa

Emancipatiemachine

Stappen door de Nieuwe Stad

PSP

Reisverslagen

BMC

 

 

Dinsdagboek: oktober 2004

 

Dinsdag 19 oktober 2004

Deze week geen Kamer: herfstreces.

Dinsdag 12 oktober 2004

Het is een bijzondere dag, want vandaag wordt Tof Thissen als nieuw Eerste Kamerlid voor GroenLinks geïnstalleerd. Mirjam de Rijk is benoemd tot directeur van Natuur en Milieu en kan dat niet met het lidmaatschap van de senaat combineren. Bij het afscheid van Mirjam wordt er door de kamervoorzitter, Yvonne Timmerman-Buck, op gewezen dat zij goed van zich heeft laten horen in het jaar dat zij kamerlid was: veertien keer deelgenomen aan debatten en bij haar maidenspeech over de wet Werk en Inkomen meteen vijf moties –een record!- ingediend. Tof, gepokt en gemazzeld in de Limburgse gemeentepolitiek, zal ongetwijfeld een prima opvolger zijn.

Nog een bijzondere gebeurtenis: de Kamer behandelt vanmiddag een initiatiefvoorstel van drie Tweede Kamerleden, waaronder Femke Halsema, over handhaving van de vaste boekenprijs. Het komt niet zo vaak voor dat een initiatiefwet de eerste Kamer haalt, vandaar. Jos van der Lans voert voor ons het woord – en dat is aan deze cultuurpsycholoog wel toevertrouwd. Zie zijn mooie website, die onlangs de lucht is ingegaan.

Verder is er binnenkamers veel gesteggel over de dag van de Algemene Politieke Beschouwingen, die over twee weken stonden gepland. Maar dan is Balkenende nog niet genezen, en aangezien hij deze algemene beschouwingen graag zelf wil doen, wordt voorgesteld de datum te verschuiven naar 16 november. Van ons hoeft dat niet zo (‘de regering spreekt met één mond’), maar de meerderheid denkt er anders over.

‘s Avonds nemen we als fractie met een etentje afscheid van Mirjam en toasten op Tof.

Dinsdag 5 oktober 2004

Vanaf zondagavond tot vrijdag zit ik Straatsburg voor de herfstsessie van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Veel mensen denken dat het een soort vakantie is. Maar het is hard aanpoten. Je holt van fractie-, naar commissie-, naar plenaire vergadering. Daartussen door zijn er nog lobbyisten die je aandacht vragen en zijn er andere overleggen, zoals gisteren tussen de Turkse en Nederlandse delegatie, en vanavond tussen de Zwitserse en Nederlandse delegatie. Verder voert de Turkse premier het woord in de grote zaal en is er een debat over Tsjetsjenië.

De milieucommissie houdt een hoorzitting over de zeehondenjacht in Canada. Deskundige voor- en tegenstanders zijn overgekomen uit Canada, Italië en Noorwegen om de commissie, soms met bloederige filmbeelden, te overtuigen van de noodzaak, cq. het afschuwelijke van de zeehondenjacht. Later deze week wordt er een commissielid als rapporteur aangewezen, die polshoogte zal nemen en een rapport zal opstellen.

Deze week voer ik een paar keer het woord in de grote vergaderzaal, o.a. over het Kyoto-verdrag en een rapport over women’s participation in elections.