Dinsdagboek / Leo Platvoet

[ Start ] [ Contact ] [ Sitemap ] [Zoeken]

 

Odyssee Reisgidsen

Monarchie & Republiek 

Herman Gorter

GroenLinks

Een Ander Nederland

Gepubliceerde artikelen

Dualisme

Zuidelijke Kaukasus

Dinsdagboek

Eerste Kamer

Raad van Europa

Emancipatiemachine

Stappen door de Nieuwe Stad

PSP

Reisverslagen

BMC

 

Dinsdagboek: mei 2004

Zondag 23 mei - dinsdag 25 mei 2004

In mei bezocht ik in Praag als lid van de commissie 'gelijke rechten' van de Raad van Europa een vergadering over 'gender budgeting'.

Klik hier voor een impressie van deze bijeenkomst.

Dinsdag  18 mei 2004

Het is opnieuw een rustige dag voor me in de senaat. Althans, ik hoef niet aan de bak voor een plenair debat. Al een aantal weken niet. De agenda bestaat al een tijd hoofdzakelijk uit begrotingsdebatten. En ‘mijn’begrotingen’ zijn al maanden gelden aan de orde geweest. Mijn collega’s daarentegen moeten elke week de ring in. Af en toe staat er ook een echte wet op de rol, zoals verleden week een wijziging van de omroepwet. BNN dreigde zijn zendtijd te verliezen, omdat deze frivole jongerenomroep onder de 300.000 leden is gedoken. En dus kwam er een gelegenheidswetje om het vereiste aantal leden naar 150.000 te brengen zodat BNN in de lucht blijven. Het CDA brieste dat het gelegenheidswetgeving was. Alsof dat een steekhoudend argument is. Dat geldt voor de helft van de wet- en regelgeving. De PvdA beet zich te snel vast in een ‘njet’ en leek daarbij het verdwijnen van BNN over het hoofd te zien. Dit tot groot verdriet van de Tweede Kamerfractie van deze partij, die al snel de trom roerde om de wereldvreemde senatoren wakker te schudden. De Partij van Wouter Bos die BNN de das om doet? Laat Katja het maar niet horen! Maar vooralsnog heeft de meerderheid van CDA en PvdA het hoofd niet gebogen. Wel is er uitstel van stemming gevraagd door het kabinet, zodat staatssecretaris Van der Laan nog wat ruimte krijgt om CDA en/of PvdA te overtuigen.

De ‘stille’wetgevende arbeid gaat natuurlijk wel door. Zoals schriftelijke inbreng leveren bij wetsvoorstellen die door de Eerste Kamer in behandeling zijn genomen. Zoals de wet die de gemeentelijke herindeling van de Achterhoek regelt. In de regio is daar veel om te doen geweest, met name in gemeenten die tegen hun zin worden opgeheven, zoals Warsnveld, Bathmen, Ruurlo en Dinxperlo. De commissie Binnenlandse Zaken is kamerbreed boos op minister Remkes die weigert een toezegging van zijn voorganger, PvdA’er Klaas de Vries, te honoreren om herindelingswetsvoorstellen op te knippen in meerdere wetten, zodat de Eerste Kamer per geval ‘ja’ of ‘nee’ kan zeggen. Een briefwisseling in twee rondes leverde niets op en dus is de normale behandeling van het wetsvoorstel begonnen met een schriftelijke ronde.

Klik hier voor mijn inbreng.

Aan het eind van de dag kwam de minister van Buitenlandse Zaken van Estland, Kristiina Ojuland, langs voor een gesprek met delegatieleden van de Raad van Europa. Deze kwieke blondine wil namelijk graag secretaris-generaal van deze club worden en reist alle lidstaten langs om zich te presenteren. Ze moet het opnemen tegen twee oudere heren, de huidige secretaris-generaal Walter Schwimmer en Terry Davis, een Brists lagerhuislid en leider van de sociaal-democraten in de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Schwimmer is christen-democraat en Ojuland liberaal, zodat het ook een partijpolitieke strijd is, hoewel het om de hoogste ambtenaar gaat. Ojuland heeft zonder meer de sterkste presentatie van de drie kandidaten en komt met uitgesproken opvattingen. Maar ze krijgt het moeilijk, omdat de liberalen beduidend minder in getal zijn dan sociaal-democraten en christen-democraten. In juni, als de parlementaire assemblee weer een week vergaderd in Straatsburg, wordt er gestemd. Daarvoor ontvangen de politieke groeperingen de drie kandidaten. Dat geldt ook voor de groep waar ik deel van uit maak (Unified European Left), die geheel de handen vrij heeft.

De delegatie, althans alleen de senatoren(Dees, Van Thijn, Jurgens, Kox, Bemelmans-Videc en ik), want de Tweede Kamerleden schitteren weer eens door afwezigheid, spreken ene uurtje met Kristiina, onder het genot van een glaasje jus d’orange en zoute koekjes. Ze wordt vergezeld door iemand van de Estlandse ambassade, die een folder in het Nederlands over zijn land uitdeelt, waarin prangende vragen worden beantwoord als ‘Leven er ijsberen in Estland?’