Leo Platvoet

[ Start ] [ Contact ] [ Sitemap ] [Zoeken]

 

Odyssee Reisgidsen

Monarchie & Republiek 

Herman Gorter

GroenLinks

Een Ander Nederland

Gepubliceerde artikelen

Dualisme

Zuidelijke Kaukasus

Dinsdagboek

Eerste Kamer

Raad van Europa

Emancipatiemachine

Stappen door de Nieuwe Stad

PSP

Reisverslagen

BMC

 

Jos van der Lans (Eerste Kamerlid 1999-2007):

‘Ik hecht er aan om te melden dat ik zeven jaar met Leo heb samengewerkt en hem in die jaren als een hardwerkende, consequent redenerende en - inderdaad - scherp argumenterende collega heb leren waarderen. Ook in een kleine fractie. Ik was het niet altijd met hem eens, maar het hoort bij de slechtste tradities van de linkse beweging om politieke meningsverschillen terug te brengen tot psychologische terechtwijzingen.’

Waarom moet Leo Platvoet bij de eerste drie?

*   Hij is een actieve senator, die op vele plekken aanwezig is en door velen in en buiten GroenLinks wordt gewaardeerd om zijn gedrevenheid, kritisch inzicht en loyaliteit.

*   Grote inzet voor versterking van de gemeentelijke en provinciale democratie. 

*   Voor beide GroenLinks Kamerfracties actief in de Raad van Europa waar hij in korte tijd een vooraanstaande positie heeft weten te verwerven als schrijver van verschillende rapporten en leider van verkiezingswaarnemersmissies.

*   Leo weet dat een senator zelf publiciteit moet maken en weet de weg naar opiniepagina’s en vakbladen te vinden.

*   Ervaren senator (sinds 1999) en brengt dus de nodige ervaring mee in een grotendeels nieuwe fractie.

*   Hij kent GroenLinks van haver tot gort. Leo behoorde tot het zeer kleine groepje mensen dat er in 1988/1989 voor heeft gezorgd dat GroenLinks tot stand kon komen en was de eerste partijvoorzitter.

*   Leo staat bekend als iemand met een kritische inslag, die bij een discussie stevig in zijn schoenen staat. Zo iemand heeft GroenLinks in de Eerste Kamer hard nodig!

 

Antoinette Tanja (gemeenteraadslid Amsterdam 1986-1994):

‘Van 1990 - 1994 was Leo ‘mijn’ fractievoorzitter in de gemeenteraad van Amsterdam. Hij stond letterlijk en figuurlijk als een huis voor de inzet van de fractie. Hij was een bindende kracht zowel intern als ook in het coalitieoverleg. Ook voor het individuele fractielid had hij oog en je kon altijd bij hem terecht. Hij gaf op een prettige manier zijn goed doordachte (zeer) kritische commentaar. Dat scherpt de geest. Ik ben blij dat hij weer kandidaat is.’

 

Waarom haalde de kandidatencommissie met haar negatieve aanbeveling bakzeil bij de beroepscommissie?

Leo kreeg een negatieve ‘aanbeveling’ van de kandidatencommissie die hem op een onverkiesbare plaats wilde zetten. Hij werd door de beroepscommissie in het gelijk gesteld  en is kandidaat vanaf plek nummer 2. Waarom haalde de kandidatencommissie bakzeil?

*   De kandidatencommissie meende te kunnen stellen dat ‘oncollegiaal gedrag’ vertoont. Echter, zijn (ex-)-collega’s  herkennen zich niet in dit oordeel (zie de reacties van Jos van der Lans en Wim de Boer).

*   Leo is maar liefst 16 jaar op verschillende leidende posities actief geweest voor GroenLinks en is daarin juist altijd zeer bindend geweest. Nooit was er een conflict rondom zijn persoon (zie de reactie van Antoinette Tanja). De kandidatencommissie bleek –ondanks aandringen van Leo- geen enkele referentie te hebben geraadpleegd.

*   De kandidatencommissie bleek een politiek appeltje met Leo te willen schillen. Dat hij bijv. stelling heeft genomen in het debat over de sociaal-economische koers van GroenLinks werd hem aangerekend. Dat zijn de ‘politieke afwegingen’ waar de beroepscommissie over spreekt.  

 

Wim de Boer (fractievoorzitter Eerste Kamer 1991-2003):

‘Ik heb je ervaren als een hard werkend en goed lid van de Eerste Kamer. Natuurlijk ben je redelijk eigengereid en soms behoorlijk lastig en kritisch. Dat word  je niet altijd in dank afgenomen. Het kan echter geen reden zijn om iemand minder geschikt te vinden als GroenLinks kamerlid. Integendeel lijkt mij’.