Favoriete links

[ Start ] [ Contact ] [ Sitemap ] [Zoeken]

 

Odyssee Reisgidsen

Monarchie & Republiek 

Weblog

Herman Gorter

GroenLinks

Gepubliceerde artikelen

Dualisme

Zuidelijke Kaukasus

Dinsdagboek

Eerste Kamer

Raad van Europa

Emancipatiemachine

Stappen door de Nieuwe Stad

PSP

Reisverslagen

BMC

 

 

Favoriete Links

Een van mijn favorieten is de informatieve website van de supportersvereniging van de mooiste voetbalclub van Nederland. Ook niet slecht is deze. En dan is er natuurlijk de officiële site van de club.

 

feyenoordseizoenkaart.JPG (248134 bytes)

 

En dan de muziek. Natuurlijk afhankelijk van de muzikale voorkeur. Ik kijk regelmatig even bij www.slowhand.net van een Amerikaanse Claptomaan. Leuk en informatief. En dat Muddy Waters ook postuum een eigen website heeft is natuurlijk niet meer dan logisch.  De angry young man van rond 1980 is inmiddels al wat ouder, maar zijn muziek en website mogen er nog steeds zijn: Elvis Costello!  Wie eenmaal Ierland heeft horen bezingen door Mary Black in 'Song for Ireland' gaat voor goed door de knieën; neem een kijkje op de door een Nederlandse fan verzorgde Unofficial Mary Black Home Page. Veel gedraaid de laatste jaren is Steve Earle, de Amerikaan met de grootste hekel aan Amerikaanse Republikeinen, de doodstraf enz. En zo kan ik nog wel even doorgaan...

Een uitgebreid archief van plaatrecensies heeft het Engelse muziekblad Q. Al is mijn favoriete muziekblad het fantastische, eveneens Engelse, Mojo. En voor de blues: Living Blues!

 

kaartjemaryblack.JPG (257151 bytes)

 

Voor liefhebbers van verkiezingsuitslagen, ter land ter zee en in de lucht, is deze site een aanrader. Republikeinen -en monarchisten die waakzaam zijn- nemen een kijkje bij de site van het Nieuw Republikeins Genootschap.  Liefhebbers van linkse en sociale geschiedschrijving komen aan hun trekken bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. En dan is er natuurlijk de best aardige site van GroenLinks

 

groenlinks.JPG (121113 bytes)

 

Tsja, en dan de literatuur... Mijn favoriete schrijvers deden het met ganzenveer of kroontjespen. De vileine Jane Austen en de hartstochtelijke Emily Brontë behoren tot de dames waar ik erg gek op ben. Met vele Japanners, want die bezoeken als pelgrims de plekken in Engeland die aan hen herinneren. Ook op internet laten zij zich niet onbetuigd. Kijk hier voor Jane. Veel informatie over de Brönte-zussen vind je op deze site.

Verder heb ik een enorm zwak voor Hongaarse literatuur. Een prachtige taal, alleen al om te horen, want ik lees, noch schrijf, noch spreek Hongaars. In (goede) vertalingen wordt de sfeer van dit bijzondere land prima beetgepakt. Of het nu om samenleving, cultuur of politiek gaat, in de verschillende roerige perioden die het land heeft gekend, is in de Hongaarse literatuur dat specifieke te herkennen: melancholie, ironie, romantiek voor mijn part, maar verpakt in een realistisch soort humanisme, waarin het grootse verleden botst -en het aflegt- tegen het bescheiden heden. 'Het boek der herinnering' van Péter Nádas is voor mij het absolute meesterwerk van de 20ste eeuwse Hongaarse literatuur, maar er zijn zoveel andere goede schrijvers. György Konrád en Sándor Márai zijn wellicht de bekendste, maar ook Dezső Kosztolányi, Zsigmond Móricz en Péter Esterházy hebben prachtiger boeken geschreven. En vele anderen. Wie op Wikipedia naar 'Hongaarse literatuur' zoekt vindt een lange lijst van in het Nederlands vertaalde Hongaarse schrijvers. En een goede Hongaarse website, in het Engels, vind je hier.   

janeausten.JPG (337529 bytes)